torsdag 28 juli 2011

Pensionista storhandlar och kokar saft

Pensionista storhandlar och kokar saft
När man är pensionär ska eller åtminstone bör man storhandla. Tänk vad praktiskt. En gång i veckan, kanske än mer sällan, tar man bilen till sin favoritbutik och fyller varuvagn på varuvagn med varor inför kommande vecka. Allt är prydligt nedskrivet på specialdesignade listor med rubriker såsom  mjölkkyl, chark, grönsaker,mjöl och gryner etc.
Det hela är över på en halvtimme och visserligen brände det till i plånboken men nu kan man snabbt ila hem och sätta sig med korsordet eller varför inte ta en promenad med lilla hunden.

I verkliga livet går det inte alls till på detta vis. Pensionista storhandlar visserligen, men det sker mest varje dag.
Varje dag sätter jag mig i bilen, åker milen till ICA i Vingåker och väl där tar jag itu med handlandet. Jag fyller varukorg på varukorg och försöker desperat komma ihåg vad det stod på lappen som jag rev av från hörnet på en gammal Katrineholmskurir.
Tänk om jag igen kommer hem med en massa godsaker men ändå har missat de tre saker jag åkte för att köpa.
Hur mycket varor behövs det egentligen för att driva ett hushåll på två personer och en hund?
Att det behövs en väldig massa pengar står mig nu helt klart. Var har jag varit de senaste 30 åren?
Idag var jag också lite ekonomisk när jag handlade. Tittade på prislappar, köpte ibland bara det näst dyraste och en gång avstod jag helt. Kände mig lite småsnål-men så är man ju pensionär också.
Ikväll ska jag safta röda vinbär. Det kan bli den dyraste saften per liter som producerats.
Visserligen hade jag bären, tog en dryg timme att plocka 2 liter, och sen skulle det handlas silar och major och vanilj och mera. Om ni själva vill pröva följer recept här nedan:
RECEPT: 2 liter röda vinbär (handplockade är bäst), 1 vaniljstång, 6 dl socker 4 dl vatten.
Släng ner bären i en gryta tillsammans med allt utom sockret. Koka svagt i 10 minuter.
Kläm saften ur bären med en sked mot grytkanten. Sila i duk i 30 min. Häll i sockret. Koka och rör om i några minuter (kanske fyra). Skumma ordentligt och häll upp i flaskor (ev flaska).
Förvaras i kyl eller jordkällare om sådan finnes. Lycka till!

Nu ska maken och jag snickra lit eoch bli lite osams!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar