onsdag 19 oktober 2011

Dag 5 Izmir -Istanbul

Drömmen att se Istanbul från havet går i uppfyllelse.
Under natten har vi lämnat Dardanellerna och seglat in i Maramarasjön Marmara är ett innanhav som skiljer den asiatiska och europeiska sidan från varandra.Kusten är 100 mil lång och i sjön finns 23 öar.
Klockan 06.45 kommer vi till inloppet till Bosporen.Och i morgonljuset glittrar the Golden Horn.
Istanbul ligger för våra fötter. Gamla Konstantinopel har delvis förvandlats till en modern turkisk stad.
07.45 angör vi vår kajplats och då sitter jag i Tiger Bar tillsammans med mina engelskspråkiga medpasssagerare och ska strax gå iland. Idag har jag en 7:a på bröstet och ska följaktiligen äntra buss nummer sju. vi ska åka på en 8 timmar lång City Tour och se de största sevärdheterna här.
Maken har redan varit i Istanbul två gånger i modern tid och har därför valt att göra turen
Istanbul by Land and Sea.
Vårt första stopp på turen är Blå Mosken. Den är förstås inte öppen än när vi kommer - men kön är redan lång!
Efter ca 45 minuter, som vår guide menar är kort tid, kommer vi in. Mosken är klädd i blått kael från Izkin och byggdes 1609-16 av Sultan Ahmed I och heter egentligen Sultan Ahmend mosken.Jag var så där imponerad, hade väntat mig något ännu mer fantastiskt!
Sen var det dags för Topkapi. Pensionista är så gammal att hon minns filmen Topkapi regisserad av Jules Dassin och med bland annat Melina Mercouri och Peter Ustinov i huvudrollerna.
Filmen hade premiär 1964. Den handlar om stöld av ett fantastiskt juvelbestrött svärd.
Topkapi var toppen. En mycket vacker byggnad, med ett mycket spektakulärt läge med en makalös utsikt över både Marmara och Bosporenoch ett fantastiskt innehåll - juveler.
Topkapis byggherre var Mehmet den II som på 1400-talet beordrade byggstart av detta palats, som sen kom att vara hem för det Ottomanska väldet ända fram till slutet på 1800-talet.
När man är på utflykt med buss nummer 7, hinnner man bar se entiondel av det man vill. Jag fick hoppa över Haremet till förmån för juvelerna. The Spoonmakers Diamond och Topkapikniven var höjdpunkterna i juvelkammaren.
Nu började några 7or bli kissnödiga, Om en ska gå på toa, kommer alla att vilja gå och då blir vi 1 minut gånger 30 personer försenade. Alltså 30 minuter. Och så blev det, guiden hade insikt.
Efter toabestyren bar det av till Hagia Sophia. En sann moskeupplevelse! Men ack så fel man kan ha. Hagia Sophia byggdes som en kyrka och förblev en kristen kyrka fram till 1453. Då efter Konstantinopels fall blev den en moske. Men på 1930-talet bestämde Kemal Ataturk att Hagia Sophia skulle bli ett museum.
Efter dessa tre makalösa sevärdheter var man lite kulturmätt men hungrig på mat.
En fin restaurang på en takterass med utsikt över Marmara var reserverad förö buss nummer 7 och blev räddningen för sulten mage.
Sen va det dags för det obligatoriska mattstället.Bara titta-inte köpa. Vem har inte suttir uppradad längs väggarna i en mattshop med en kopp sött äppelte och tittat på muskulösa män som släpat fram det ena mattunderverket efter det andra.Hursomhelst blev det inga inköp och när det var dags för nästa begivenhet The Grand Bazaar gav jag upp. Jag satte mig på en parkbänk och tittade på folk medan 7orna sprang runt i bazaren och köpte onödiga prylar.
Istanbul verkar vara en fantastisk stad som jag gärna beöker igen men på annat och lugnare sätt.
Tillbaka på MSC Magnifica möter jag en lika utmattad make. Vi bestämmer oss för att inta vår middag i hytten. Kvällens klädsel är casual men vi orkar inte ens kamma oss.
Vi orkar inte heller gå till Royal Theatre och titta på Classical Concert, eller gå på Tropical Party eller på fashion show.
När vi kryper till kojs gläds vi åt att hela morgondagen ska tillbringas till sjöss. At Sea.
Då kanske vi hinner sola lite och läsa i medhavda böcker.
FORTSÄTTNING FÖLJER

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar